Klimatpyramider

Kunskapen om när olika råvaror är i säsong håller på att försvinna. Inte särskilt konstigt med tanke på att vi lever i en verklighet där allt alltid finns. Står det sparris i receptet kräver vi att butiken har sparris, även om det råkar vara november. Inte ens för kockarna är det längre självklart att veta vad som är i säsong.

Trots att min största inspiration kommer från säsongens råvaror kan inte heller jag hålla allt i huvudet. När är det nu sockerärterna är färdiga? Eller när är det egentligen säsong för lammköttet? Att låta matlagningen följa säsongerna ger en massa ny inspiration och är samtidigt ett sätt att minska matens klimatpåverkan. Det var med den bakgrunden som idén att skapa en pedagogisk säsongsguide föddes. Resultatet blev klimatpyramiderna – en klimatanpassad säsongsguide som också tar hänsyn till andra miljöaspekter.

Klimatpyramiderna är utarbetade tillsammans med nutritionist/näringsfysiolog Camilla Sjörs och är ur närings- och hälsoaspekt välbalanserade. Det finns en klimatpyramid för varje årstid. Den aktuella årstidspyramiden ska kombineras med året om-pyramiden som guidar bland de råvaror som finns året om. Jag har försökt skapa pyramider som med utgångspunkt i hur våra kostvanor ser ut i dagsläget hamnar på en realistisk nivå. På så sätt hoppas jag att de ska bli så användbara som möjligt.

I arbetet med pyramiderna insåg jag snart att vår, sommar, höst och vinter blev en alldeles för grov indelning av årstiderna. I juli finns ju minst tio råvaror som inte fanns månaden före. Att då slå ihop dessa till sommar blir bara missvisande. Istället har jag utgått från verkligheten och landade då i sju årstider. Men eftersom vi bor i ett långsträckt land infaller inte dessa årstider samtidigt. Skåne brukar vara minst två veckor före oss i Småland. När mitt grönsaksland är färdigsått har mina vänner i Dalarna inte blivit av med tjälen och i höjd med Kiruna går odlingsgränsen. Norr om den lämpar sig varken jord- eller skogsbruk. Därför har jag inte angett någon exakt tidpunkt för de olika årstiderna, som ju dessutom har årliga variationer. När man ser de första nässlorna eller hittar den första svenska sparrisen i butiken, då vet man att Vinterförrådet har övergått till Det spirar.

 

Läs kommentar om klimatpyramiderna ur hälsosynpunkt av Camilla Sjörs (fd. Gard) (Nutritionist/näringsfysiolog och medarbetare i Klimatmat år 2008 - 2013. Idag är hon doktorand inom hållbara matvanor vid Karolinska institutet.)